Eko proizvodnja

Ekološka proizvodnja u RH definirana je Zakonom o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda NN 12/01. i ona je mnogo više od nekorištenja kemijsko-sintetskih tvari, poput pesticida i gnojiva.
 
Jedno od temeljnih načela ekološke proizvodnje je očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, a posebice stabilnosti prirodnih staništa i očuvanje samoniklih biljnih vrsta.
 
 

Bioraznolikost je rezultat dugih evolucijskih procesa, a omogućava životu na zemlji da se prilagodi i održi u različitim životnim uvjetima. Njenim poticanjem oponašaju se prirodni procesi koji povećavaju stabilnost agroekosustava. Tako se u ekološkoj proizvodnji namjesto insekticida koriste usluge prirodnih neprijatelja štetnika, namjesto kupovanja gnojiva recikliraju se hranjivi elementi unutar gospodarstva, a bolesti se suzbijaju uzgojem otpornih sorti i plodoredom.

Za vrijeme jesensko-zimskog razdoblja vinogradi su zatravljeni divljom florom. Na ovaj način ublažava se monokultura vinograda, potiče prisutnost korisnih organizama i raznovrsnost života u tlu. U ekološkoj proizvodnji ne koristimo herbicide pa se u početku sušnog razdoblja biljni pokrov uklanja okopavanjem kako bi se spriječila kompeticija za vodu.

Kroz godišnja doba isprepliću se mirisi i boje samonikle mediteranske flore. Po vinogradima, putima i u okolici slobodno raste divlja mrkva, riga, kapar, borač, koromač, kadulja, ružmarin, brnistra, manjiga... Njihova uloga u agroekosustavu vrlo je složena. Ove biljke izvor su hrane ili sklonište korisnim organizmima (oprašivačima, grabežljivcima i nametnicima štetočina). Među njima se kriju i biljke insekticidnih svojstava poput dalmatinskog buhača, od koje se dobiva piretrin, aktivna tvar dopuštena u ekološkoj proizvodnji. Mnoge od njih su vrlo korisne čovjeku, jer su jestive, ljekovite ili se mogu koristiti kao začin. Mnoga njihova svojstva tek trebaju biti otkrivena, a metoda ekološke poljoprivrede omogućava nam da se ove biljke održe na našim prostorima.

Ekološki način proizvodnje pomaže očuvanju zdravlja i života ljudi. Ova metoda osigurava našim zadrugarima i kooperantima sigurnu i zdravu radnu okolinu. Udruženi u zadrugu, međusobnom suradnjom i zalaganjem možemo postići više i bolje.

Za ekološke proizvode koji su proizvedeni sukladno propisima i pravilima za ekološku proizvodnju, koji su stručno nadzirani i za koje je izdana potvrdnica da su proizvedeni sukladno s propisanim temeljnim zahtjevima za ekološku proizvodnju, dodjeljuje se znak "ekoproizvod".

Vina vinarije Svirče Ivan Dolac i Ivan Dolac barrique nose oznaku "Eko proizvod", a naš je plavac prvi hrvatski plavac s tom oznakom. Otkada se koristi ekološko gnojivo, prosječni postotak alkohola se povećao. Dobivena na ekološki način ta vina predstavljaju vrhunac bioproizvodnje.