Proizvodnja vina

U proteklih desetak godina značajno smo podigli i promijenili pristup proizvodnji vrhunskog vina "Ivan Dolac" kako u pogledu proizvodnje sirovinske baze - grožđa tako i u samom procesu primarne prerade i vinifikacije, što je imalo dobrog odjeka na tržištu i stvorilo tražen i stabilan brand. Svi ti napori dodatno su osnaženi činjenicom da smo imali prvo ekološko vino u Hrvatskoj.
 

Hvar, naročito južna strana otoka gdje su Hvarske plaže, nema industrije koja zagađuje. Taj je otok inače poznat po maloj količini oborina, pogotovo ljeti, pa s obzirom da na Hvarskim plažama nema vlage koja u kombinaciji s višom temperaturom sa sobom donosi bolesti, tamo praktički i ne treba prskati, što znači da se ne zagađuje ni biljka ni tlo. Tretman je nužan zapravo samo jednom protiv pepelnice, sumpornim preparatom, i to u cvatnji.

Vinogradi gdje se uzgaja Plavac mali za Ivan Dolac Barrique zauzimaju 12 hektara (24 za Ivan Dolac ukupno). Prosječna nadmorska visina tih vinograda je 150 m, a prosječna starost vinove loze koje daju Plavac mali je 25 godina. Ovisno o godini po hektaru se u prosjeku dobiva 2.500 – 3.000 litara vina (Ivan Dolac Barrique). Za vrijeme fermentacije koja traje 25 - 30 dana temperatura je 26°C. Za fermentaciju se koriste prirodni kvasci. Fermentacija se vrši u inox posudama i hrastovim bačvama od slavonskog hrasta. Te bačve su nove, stare 1-3 godine, kapaciteta 225 - 4.000 litara. Vino prolazi kroz malolaktično vrenje ovisno o godini. Maceracija traje 5- 7 dana. U hrastovim bačvama (barriquima), koje su kombinacija novih i starih, vino odleži 12 – 15 mjeseci prije nego što se puni u boce. Prije no što se pusti na tržište vino se drži u bocama 6 mjeseci.